niedziela, 21 lutego 2016
Kąski chlebowe, wykorzystanie czerstwego chleba
Przepis powstał bardzo spontanicznie , zastanawiałam się jak wykorzystać czerstwy chleb zalegający w chlebaku i tak przez wrzucenie do miski kilku składników wyszedł super przepis , smak kąsków jest obłędny , do piwa , wina idealny
6 kromek czerstwego chleba + jedna buła pełnoziarnista
2 jajka
szklanka mleka
garść startego żółtego sera
3 łyżki mąki
kilka plastrów szynki lub innej wędliny
sól ,pieprz, zioła prowansalskie
chleb , bułkę pokroić w dużą kostkę (ja odkroiłam z pieczywa skórki) , zalać mlekiem , po kilku minutach odcisnąć pieczywo z mleka (jak do kotletów mielonych)
dodać jajka , mąkę , pokrojoną w kostkę szynkę, ser , sól pieprz i zioła ,wymieszać masę ,układać "kupki" ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , piec w temp ok 180 stopni ok 20 min
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale ciekawy pomysł;)
OdpowiedzUsuń