niedziela, 21 lutego 2016

Kąski chlebowe, wykorzystanie czerstwego chleba

 
Przepis powstał  bardzo spontanicznie , zastanawiałam się jak wykorzystać czerstwy  chleb zalegający w chlebaku i tak przez wrzucenie do miski kilku składników wyszedł super przepis , smak kąsków jest obłędny , do piwa , wina idealny

6 kromek czerstwego  chleba + jedna buła pełnoziarnista
2 jajka
szklanka mleka
garść startego żółtego sera
3 łyżki mąki
kilka plastrów szynki lub innej wędliny
sól ,pieprz, zioła prowansalskie


chleb , bułkę pokroić w dużą kostkę (ja odkroiłam  z pieczywa skórki) , zalać mlekiem  , po kilku minutach odcisnąć pieczywo z mleka (jak do kotletów mielonych)
dodać jajka , mąkę , pokrojoną w kostkę szynkę, ser , sól pieprz i zioła  ,wymieszać masę ,układać  "kupki" ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , piec w temp ok 180 stopni ok 20 min
SMACZNEGO

1 komentarz: